Chřest (nejen) s vejcem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g zeleného chřestu nebo oloupaného bílého
vejce, množství dle chuti a potřeby
200 g anglické slaniny nebo Váhalovy, moravské...
rozpuštěné máslo
sůl
mletý pepř
citronová šťáva nebo ocet
bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě, ochucené šťávou z půlky citronu, krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat.

  2. Během vaření chřestu připravíme vejce a slaninu. Vejce upravíme na způsob, který máme nejraději: volské oko, natvrdo, na hniličku nebo ztracené. Plátky slaniny nasucho osmažíme dozlatova, před smažením ji můžeme pokrájet na menší kousky. Kdo chce pokrm bezmasý, přípravu slaniny vynechá. V kastrolku rozpustíme plnější lžíci másla.

  3. Vařený, okapaný chřest dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme vmíchat při rozpouštění trošku čerstvých bylinek dle vlastní chuti (petrželka, pažitka...), chřest obložíme vejcem upraveným dle vlastní chuti a osmaženou slaninou.

  4. Podáváme s vařeným bramborem, který můžeme krátce osmažit na pánvi od slaniny nebo s opečeným toustem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!