Polévka z pečených kaštanů a hrušek

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g jedlých kaštanů
2 větší kořeny petržele
2 tvrdé hrušky
šťáva z 1/2 citrónu
lžíce lístků čerstvého tymiánu
olivový olej
1 litr zeleninového vývaru
1 dcl smetany, ale není podmínkou
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany nařízněte a dejte na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200°C. Až kaštany začnou tmavnout a praskat, tak je vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout a oloupejte.

  2. V té samé troubě nechte mezitím péct v přikrytém pekáči petržel nakrájenou na větší kousky a lehce zakapanou olejem. Kaštany a petržel můžete klidně péct i postupně, na jejich teplotě při zpracování tolik nezáleží, protože se stejně ještě budou vařit.

  3. V momentě, kdy začne petržel zlátnout, tak ji vytáhněte z trouby. Do vařícího zeleninového vývaru nasypejte oloupané kaštany, pečenou petržel a přidejte 1,5 oloupané hrušky, kterou jste zbavili jadřinců a nakrájeli na větší kousky. Přidejte tymián a špetku pepře.

  4. V momentě kdy jsou hrušky, petržel i kaštany uvařené do měkka, tak polévku rozmixujte do hladkého krému. Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, můžete ještě dolít vývar nebo vodu. Polévku dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.

  5. Pokud ji chcete zjemnit, můžete přidat trochu smetany. Podávejte s čerstvou hruškou nakrájenou na nudličky a toustem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!