Černá omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

500-750 g masa:
nejlépe naporcované zaječí maso nebo může být králík
někdo dělá i z kuřecích stehen
200 g zeleniny (celkem) na kostičky:
mrkev
petržel
kořen celeru
1 větší cibule
sůl
citron
máslo
olej
povidla
sušené švestky
rozinky
mandle
koření
perník

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše mírně smažíme na másle smíchaném s olejem.

  2. Pak přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou. Takže v podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáte svíčkovou a necháme tak 1-2 dny odležet.

  3. Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) 5 kuliček pepře, 5 nového koření, 2 lístky bobkového listu a 2 kolečka citronu i s kůrou.

  4. Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce mandlí pokrájených na hranolky, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.

  5. Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce povaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Jde dobře ohřívat i mrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!