Celozrnné pikantní tyčky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g hladké mouky
lžíce oleje
necelá lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
10 g droždí
(množství koření jde samozřejmě snížit)
Náplň:
mleté škvarky (přibližně 50 g)

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.

  2. Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme.

  3. Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny - jako když děláme plundrové (překládané) těsto.

  4. Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice.

  5. Po 30 minutách vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký. Posypeme lněným semínkem, kmínem a hrubou solí (kdo může, má rád) a válečkem zaválíme. Rádýlkem nakrájíme úzké kratší tyčky, které přeneseme kynout na plech.

  6. Po vykynutí upečeme (200°C/asi 15-20minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!