Celokváskový pšenično-žitný chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 ml vody
- 50 g pravidelně živeného žitného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- 320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření
Postup Celokváskový pšenično-žitný chléb
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.
Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.
Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.