Cibulový celokváskový chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

35 g pravidelně krmeného žitného kvásku
140 g vody
140 g celozrnné žitné mouky jemné
Dále je potřeba:
300 g (ml) vody
lžíce oleje
cibule
2-2,5 rovné lžičky soli
70 g žitné celozrnné mouky jemné
210 g pšeničné celozrnné mouky jemné
280 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci oleje osmahneme do voňava a světlehněda drobně krájenou cibuli.

  2. Nastavený kvásek smícháme se zbylými surovinami, včetně prochladlé cibulky s olejem, a uhněteme těsto, které omoučíme a necháme nakynout (2-3 hodiny v teple).

  3. Pak lehce propracujeme na omoučené podložce, uděláme bochník a v moukou vysypané ošatce ho znovu necháme nakynout (opět asi 2 hodiny).

  4. Rozehřejeme troubu na 250°C, vykynutý bochník lehce s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a dáme péct.

  5. Po 10-15 minutách zeslabíme na 200°C a dopečeme (asi 40-45min) – každá trouba peče jinak.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!