Bylinkový chlebíček s česnekem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g hladké mouky + na propracování
20 g droždí nebo 1 sáček sušeného
špetka cukru
sůl
1 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
asi 150 - 200 ml vlahého mléka
hrst nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, tymián)
4 stroužky česneku
máslo na pomazání těsta
tuk na vymazání formy
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a promícháme, pak uděláme doprostřed důlek a rozdrobíme droždí nebo nasypeme sáček sušeného, trošku ho pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Pak přidáme vajíčko, vlahé mléko a máslo a zaděláme hladké těsto. Necháme vykynout.

  2. Zatím připravíme česnek, který prolisujeme a rozetřeme se solí a smícháme s jemně nasekanými bylinkami. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku, kterou potřeme vlahým máslem a stejnoměrně rozložíme bylinkovou směs. Stočíme jako roládu, vložíme do vymazané chlebíčkové formy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  3. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 st. asi 35 minut podle typu trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!