Bylinkové kuře ve vinné šťávě

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kuřata
1/2 svazku tymiánu
svazek petrželky
svazek rozmarýnu
svazek libečku
2 KL hořčice
80 g másla
sůl
pepř
kuřecí vývar
50 ml portského vína
30 ml whisky
30 ml sherry
kmín
uvařené brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kuřata omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Bylinky opereme, osušíme a otrháme z nich lístky. Pak je jednotlivě nadrobounko posekáme.

  2. Smícháme polovinu rozmarýnu a tymiánu s veškerou petrželkou a libečkem a přidáme asi 40 g másla a hořčici. Bylinkovo-hořčičným máslem plníme obě kuřata.

  3. Zbylé máslo rozehřejeme, kuřata máslem ještě potřeme, osolíme a opepříme a pokmínujeme.

  4. Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme je asi 25 minut. Během pečení kuřata ještě několikráte obracíme. Poté je z plechu vyjmeme, flambujeme v 25 ml whisky, vrátíme na plech a podlijeme vývarem.

  5. Vše necháme v troubě péci ještě asi 25 minut. Často přeléváme vypečenou šťávou z kuřete. Ke konci pečení přidáme ke kuřatům předvařené brambory (pokrájené na půlky) a pečeme na jednom plechu dozlatova ještě několik minut. Kuřata a brambory poté vyjmeme a udržujeme v teple.

  6. Výpeček rozředíme sherry, portským vínem a zbylou whisky a na prudkém plameni vaříme ještě asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé bylinky.

  7. Kuřata rozporcujeme, upravíme na talíři a přelijeme vinnou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!