Bůčková kapsa s fazolkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g bůčku bez kosti
200 g zelených fazolek (já použila mražené)
1 masité rajské jablko
2-3 stroužky česneku
sůl
pepř
tymián
rozmarýn
celý kmín na povrch bůčku
vývar nebo voda na podlití
sádlo nebo jiný vhodný tuk na pečení

Postup přípravy receptu

  1. Mražené fazolky spaříme vroucí vodou, ve které je necháme cca 8 minut. Čerstvé musíme uvařit na skus, asi 10 minut. Ihned zchladíme ledovou vodou, aby zůstaly zelené.

  2. Fazolky a rajče rozmixujeme nebo rozsekáme na pyré. Já použila nástavec v mixéru na sekání zeleniny.

  3. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme buď čerstvé nebo sušené bylinky – množství dle chuti a náplň promícháme.

  4. Do bůčku vyřízneme kapsu. Bůček ze všech stran i v kapse lehce osolíme, opepříme a naplníme směsí. Ovážeme provázkem nebo spíchneme jehlicemi.

  5. Na pánvi bez tuku bůček ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo a zpevnilo.

  6. Rozpálíme troubu na 200 °C.

  7. Cibuli nakrájíme na silnější plátky.

  8. Do pekáčku s rozpáleným sádlem vložíme bůček kůží dolů a obložíme cibulí.

  9. Povrch bůčku posypeme celým kmínem. Pečeme otevřené cca 15 minut. Polijeme asi 2x výpekem.

  10. Po této době snížíme teplotu asi na 180°C, k bůčku přilijeme cca 250 – 300 ml vývaru nebo vody, (tekutina by měla jen lehce zatopit nejspodnější vrstvu masa), zakryjeme pekáč víkem nebo alobalem a pečeme dalších 50 minut. Poléváme výpekem, seškrabujeme i nepřipálený výpek ze stran pekáče.

  11. Pak bůček obrátíme kůží nahoru, ostrým nožem ji několikrát nařízneme a pečeme ještě 20 minut zakryté. Pak víko sundáme a bez zakrytí ještě dopečeme do křupavé kůrčičky cca15 minut. Bůček nekrájíme hned, necháme ho 10 minut odpočinout, aby nám nevytekla šťáva. Podáváme s různě upravenými brambory, nebo i jen s pečivem. Zdroj z rodinné kuchařky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!