Brusinková grilovací omáčka

Recepty, Grilování

Suroviny

200 g sušených brusinek
200 ml(domácího) rybízového vína (nebo červeného vína, ale potom je třeba dát do omáčky víc cukru)
2 PL oleje
1 velká cibule
3 nakyslá jablka
2 PL třtinového cukru
snítka čerstvého tymiánu
1 malý rajčatový protlak (140g)
1-2 chilli papričky
asi 50 ml vinného octa (může být napůl s octem balsamico)
sůl
pepř
1 PL worchesterské omáčky
1 stroužek česneku
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Brusinky namočíme nejméně na hodinu do vína.

  2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná jablka a společně na prudším ohni smažíme za častého míchání do té doby, než cibule i jablka začnou chytat barvu. Zasypeme třtinový cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.

  3. Dále vhodíme lístky tymiánu, nasekané chilli papričky, větší část naložených brusinek i s vínem,rajský protlak a ocet. Necháme pod pokličkou lehce probublávat asi 15 minut, občas zamícháme, popř. doplníme vodou nebo vínem. Ke konci přidáme utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a worchestrem a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle výsledku doladíme konzistenci vodou,přidáme zbylé celé brusinky a ještě chvíli provaříme.

  4. Použijeme jako omáčku ke grilovanému masu, můžeme i horkou naplnit do skleniček, uzavřít a na chvíli postavit na víčko. Skladujeme v chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!