Brokolicový krém s osmaženou houskou

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g brokolice
20 g másla
1-2 lžíce hladké mouky
špetka muškátového oříšku
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu (1,5 l vývaru vystačí)
sůl
pepř
půl lžičky polévkového koření (petrželka, pažitka)
1 hrníček mléka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Mezitím přípravíme zeleninový vývar a ten pak nalijeme do hotové jíšky a necháme povařit asi 20 minut.

  2. Mezitím z brokolice vyřízneme košťál a rozdělíme ji na několik růžiček, které opláchneme.

  3. Do základu přidáme brokolicové růžičky a vaříme do změknutí. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem, dvěma stroužky česneku, které do polévky rozstrouháme. Dále přidáme trochu polévkového koření s bylinkami. Vše promícháme a necháme ještě vařit.

  4. Když je brokolice měkká, polévku stáhneme z plotny, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a opět vrátíme zpátky na sporák a ještě necháme provařit. Nakonec přidáme trochu mléka na zjemnění a dosolíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!