Brokolicová nádivka (nejen z remosky)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 brokolice
cca 300 g bílé veky nebo starší rohlíky, housky
cca 130 ml mléka
1 cibule
máslo nebo olej
120 g anglické slaniny
80 g sýru Niva
2 stroužky česneku
1-2 vejce, dle velikosti
50 g červená paprika nebo mrkev (pro oko)
sůl
pepř mletý
muškátový květ - není nutný
strouhanka nabo pečící papír

Postup přípravy receptu

  1. Na růžičky rozebranou brokolici krátce předvaříme v osolené vodě nebo v páře, poté necháme okapat a pokrájíme na menší kusy.

  2. Na kousku másla osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a smažíme dozlatova.

  3. Starší veku nebo rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zakapeme mlékem a necháme nasáknout.

  4. K navlhčené vece přidáme pokrájenou brokolici, osmaženou cibuli se slaninou, rozšlehané vejce, drobně pokrájenou nebo rozdrobenou Nivu, na kostičky pokrájenou papriku nebo na tenké nudličky pokrájenou mrkev, nasekaný česnek, osolíme (pozor na slanost Nivy a slaniny), opepříme a přidáme špetku muškátového květu.

  5. Vše promícháme a buď nádivkou naplníme osolenou a pokmínovanou kachnu nebo kuře (zbytek upečeme mimo, v menším kastrolku), kterou klasicky pečeme za občasného podlití a přelití výpekem, nebo nádivku upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů v malém pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou dozlatova či vyloženým pečícím papírem cca 30 minut. Já pekl v remosce 22 cm, vyložené pečícím papírem, od zaklopení cca 30-35 minut.

  6. Podáváme samostatně se zeleninovým salátem, čerstvou zeleninou nebo bramborovou kaší...

  7. Nádivka je dobrá i vychladlá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!