Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
špetka soli
½ lžičky prášku do pečiva
180 g másla
1 vejce
Borůvková náplň:
250 g borůvek
250 g měkkého polotučného tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
sáček mleté želatiny (20 g)
Smetanový krém:
250 g měkkého polotučného tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
500 ml smetany ke šlehání
2 sáčky ztužovače šlehačky
Na zdobení:
kokos
borůvky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené změklé máslo, vejce a zpracujte vláčné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.

  2. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Přeložte do dortové formy a urovnejte. Okraj seřízněte do rovna. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Formu s těstem vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Pečte korpus naslepo asi 15 minut při 210 °C. Poté z formy alobal s luštěninami sejměte a pečte při 170 °C dalších cca 20 minut dorůžova. Korpus nechte vychladnout.

  3. Připravte si borůvkovou náplň. Želatinu nechte dle pokynů na obalu nabobtnat ve 3 – 4 lžících vody. Borůvky rozmixujte s tvarohem a moučkovým cukrem. Nabobtnalou náplň rozpusťte. Teď se připravte na velice rychlou práci. Do želatiny přilijte asi 3 lžíce borůvkové směsi, rychle promíchejte a vmíchejte do zbytku směsi. Zjistila jsem, že pokud jsem s touto fází pomalá, zůstane v krému hodně želatinových cucků.

  4. Důkladně promíchanou směs nalijte do vychladlého korpusu a rovnoměrně rozetřete. Povrch uhlaďte a nechte ztuhnout.

  5. Připravte si smetanový krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem smetany. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem. Do tvarohu postupně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Směsí rozetřete na borůvkovou náplň.

  6. Koláč ozdobte kokosem a borůvkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!