Boršč z Jeseníku

Recepty, Polévky

Suroviny

1,5 kg hovězí maso
3 morkové kosti
1 klobása čabajského typu
200 g uzená krůtí prsa
kořenová zelenina (jako na svíčkovou)
1/4 hlávky zelí modrého
1 červená řepa
1 sklenice šťávy z červené řepy
1 konzerva loupaných rajčat
1 konzerva sterilovaných červených fazolí
sádlo
sladká paprika mletá
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
ocet
zakyslá smetana na servírování

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list). Samozřejmě sůl.

  2. Do jiného hrnce dáme na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou klobásou čabajského typu, s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. V zápětí přidáme sladkou papriku - přiměřeně. Jak paprika zapění hned to zasypeme kořenovou zeleninou, chvilku ji orestujeme a přidáme nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky).

  3. Zvlášť si předem uvařime na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařil jsem ji ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj - zeleninová šťáva) asi 20 minut.

  4. Orestovanou zeleninu zalijeme obsahem kastrólu s řepou, přidáme jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí.

  5. Maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky, kosti obereme (moc masa na nich nebylo - spíš skoro žádné). Z kostí jsem na prkénku vyklepl morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso přidáme do hrnce a vše zalijeme vývarem (ne celým, jen tak aby byla polévka tak hustá, že v ní stojí vařečka).

  6. Povaříme ještě 20 minut, dosolíme, opepříme o okyselíme octem. Vlastně jsem to ještě zvedl tekutou vegetou a tekutým kořením starého MAGGI.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!