Blumový koláč s mákem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky (obsah 250 ml)
1 hrnek cukr
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
blumy (švestky)
Maková náplň:
2 hrnky mletého máku (200 g)
2 hrnky mléka
1 vanilkový cukr
5 lžic cukr krupice
mletá skořice (nemusí být)
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 vejce
cukr dle chuti
1 vanilkový cukr
Drobenka:
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
1/4 Hery nebo másla

Postup přípravy receptu

  1. Na makovou náplň, přivedeme mléko téměř k varu, vsypeme do něj mletý mák a za stálého míchání vaříme cca 15 min.

  2. Do zhoustlé hmoty přisypeme cukry a skořici. Jeli náplň příliš řídká zahustíme jí strouhanými piškoty nebo perníkem. Já jsem pro chuť přidala ještě dvě lžíce švestkových povidel.

  3. Na tvarohovou náplň vše smícháme do hladké hmoty.

  4. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a nalejeme na pečícím papírem vyložený velký plech s vyššími okraji.

  5. Lžící klademe na těsto hromádky makové náplně, tvarohové náplně a blumy. Nebo můžeme dát nejprve vrstvu máku potom tvaroh a nakonec blumy.

  6. Koláč zasypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do růžova asi 30-35 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!