Blumový koláč s likérem

Recepty, Moučníky

Suroviny

50 g másla + na vymazání formy
100 g třtinového cukru
1 vejce
kůra z poloviny citrónu
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva
200 g hladké mouky
cca 8 kusů blum
1 lžička skořice
2 lžíce meruňkové nebo i jiné marmelády
1 lžíce ovocného likéru nebo brandy, popřípadě rumu

Postup přípravy receptu

  1. Máslo ušleháme s cukrem, vmícháme vejce, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Do mouky nasypeme prášek do pečiva, promícháme jej a spojíme s vyšlehanou hmotou. Vypracujeme hladké těsto.

  2. Formu o průměru 22 cm vymažeme máslem. Těsto vyklopíme do formy, malinko poprášíme moukou a rozhrneme do stran.

  3. Na těsto naskládáme vypeckované, na měsíčky nakrájené blumy, od kraje až do středu.

  4. Blumy posypeme skořicí a dáme péct do trouby, vyhřáté na 190 stupňů, na 30 minut.

  5. Meruňkovou nebo jinou zavařeninu zahřejeme v rendlíku při nízké teplotě s likérem. Ještě teplý koláč hned po vytažení potřeme zavařeninou a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!