Bezhlavá rybí polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g mlíčí a jiker, koupila jsem mražené, kde bylo víc mlíčí
125 g másla
2 lžíce dětské krupičky
1 střední mrkev 150-200 g
150 g kousek celeru
1 petržel - měla 80 g
muškátový oříšek
1,75 -2 l vývaru nebo vody
sůl
pepř
petrželka na ozdobu
dále 2 starší rohlíky a kousek másla s kapkou oleje na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Na polovině másla v hrnci lehce osmažím krupičku, přidám sůl a zaliji studeným vývarem (nebo vodou), prošlehám a přivedu k varu. Zvolna za občasného míchání nechám provařit 10-15 minut. Zatím nakrájím rohlíky na malé kostičky a opeču na másle s kapkou oleje.

  2. Na jemném struhadle nastrouhám kořenovou zeleninu a orestuji ji na zbylém másle v hlubší pánvi dozlatova. Přidám rozmrzlé, ve studené vodě propláchnuté a okapané mlíčí a jikry, které pokrájím na menší kousky a se zeleninou krátce orestuji. Přidám vše do hrnce, strouhnu muškátový oříšek a ještě asi 10 minut za občasného míchání povařím.

  3. Podle chuti dosolím, opepřím a na talířích ozdobím nasekanou petrželkou. Zvlášť podávám v mističce opečené kostičky z rohlíků. Do polévky si je každý dává postupně, aby se nerozmočily.

  4. Pokud chceme vývar - my nemáme rádi vývar z hlav, ale když vykostím kapry, z celé kostry uvařím vývar s cibulí, kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kusy, 4 kuliček celého pepře a 4 nového koření. Vařím pomalu na mírné teplotě a přecedím přes jemné sítko. Vývar vařím kdykoli dělám kapra a uchovám v mrazáku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!