Beskydská vepřová roláda

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700 g vepřového masa v celku (kýta nebo plec)
600 g celeru
150 -200 g tence nakrájeného Beskydského salámu
300 ml vývaru nebo vody
3 lžíce rybízové marmelády
1 velká cibule
2 lžíce oleje
1 cm silný plátek másla
mletý pepř
sůl
dvojitá nit na utažení rolády
čerstvé bylinky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme na plát a nejlépe přes potravinářskou folii rozklepeme od středu do stran.

  2. Plát masa po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Z vnitřní strany potřeme 2 lžícemi marmelády a poklademe nakrájenou uzeninou. Hustě posypeme částí nastrouhaného celeru, zavineme do rolády a zajistíme nití.

  3. V papiňáku na rozehřátém oleji do zlatavé barvy orestujeme cibuli, položíme roládu a ze všech stran ji prudce osmažíme. Podlijeme vývarem, zasypeme zbytkem nastrouhaného celeru a přidáme lžíci rybízové marmelády.

  4. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni doměkka (kýtu cca 30 minut, plec cca 40 minut). Po ochlazení hrnec otevřeme, roládu vyjmeme stranou a uchováme v teple.

  5. Šťávu v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme plátek másla a podle potřeby dochutíme solí. Silným varem odvaříme na hustější konzistenci. Pokud chceme více šťávy, můžeme v troše vody rozmíchat 1-2 lžičky solamylu a 2 minuty provaříme.

  6. Z rolády odstraníme nitě, maso nakrájíme na porce a podáváme s kuskusem, nebo s rýží. Roládu také můžeme podávat s pečivem po studenu, nakrájenou na tenčí plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!