Bělice marinované v oleji
Recepty, RybySuroviny
- 6 větších bělic (asi po 250 g)
- 1.5 l vody
- 1 menší cibule vcelku
- 1 bobkový list
- 5 zrnek nového koření a pepře
- asi 1/8 l octa
- sůl
- 1 - 2 hřebíčky
- 1/4 l oleje
Postup Bělice marinované v oleji
Postup přípravy receptu
-
Bělice očistíme, vykucháme, hlavy a ocasy odkrojíme. Pak bělice opláchneme, osolíme a složíme je do látkového ubrousku nebo do mulu. Do kastrólu nalijeme vodu, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření a pepř, ocet a sůl a marinádu 1/4 hodiny povaříme.
Potom bělice s ubrouskem ponoříme do této mírně se vařící marinády a vaříme je opatrně asi 6 minut. Pak bělice s ubrouskem vyjmeme, opatrně je přendáme na talíř a necháme vychladnout.
Do podlouhlé (obdélníkové) nádoby ze skla nebo umělé hmoty nalijeme trochu oleje, na něj narovnáme těsně vedle sebe a na sebe uvařené bělice, přidáme 1 až 2 hřebíčky, olejem vše dolijeme, víčkem zakryjeme a dáme asi na dva dny do chladničky. Chutnají výborně, asi jako sardinky.
Stejným způsobem můžeme upravovat línky i okouny. Podáváme s pečivem nebo chlebem.