„Americké cookies“ s dvojí čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

85 g změklého másla
40 g třtinového cukru
1 žloutek pokojové teploty
130 g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 hořké čokolády (nejlépe s vyšším procentem kakaa)
3,5 mléčné čokolády
1 vrchovatá lžička mleté vanilky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve je třeba nachystat si čokoládu, což je trošku piplačka. Mléčná čokoláda relativně spolupracuje, a když si vezmete nůž s ostrou a tenkou čepelí, měla by se vám podařit nakrájet na úhledné malé kousky – nejlépe to jde keramickým nožem. Jen musíte mít trpělivost a krájet opatrně a pomalu.

  2. Hořká čokoláda ale neobsahuje tolik tuku, proto se při krájení hodně láme a štěpí. Je tak dobré nechat ji lehce změknout (ale ne roztavit!!!). V létě ji proto dejte bleskově na sluníčko, v zimě pak na pár minut k topení. Potom by mělo krájení jít daleko snáz. Druhá varianta je krájet ji nahřátým nožem, ale to je hrozná práce – čokoláda se hodně nataví a jednotlivé kousky je třeba dávat na potravinovou fólii dál od sebe, aby se opět vzájemně nepřilepily.

  3. Misky s nakrájenými čokoládami je pak dobré na chvíli uložit do mrazáku, aby se vám při práci nelepily na ruce.

  4. Nastal čas na těsto: Máslo, žloutek a cukr vyšlehejte v robotu do hladké směsi.

  5. Zvlášť smíchejte mouku, vanilku a jedlou sodu a přes jemné sítko je přesejte do máslové hmoty.

  6. Pomocí stěrky vytvořte hladké, mírně lepivé těsto, které přikryté uložte na chvíli do lednice.

  7. Mezitím si vyložte plechy pečicím papírem – budete potřebovat asi 4 plechy (záleží na velikosti).

  8. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru asi centimetr a půl a naskládejte je na plech v uctivé vzdálenosti (těsto se opravdu hodně roztéká, tak ať se vám sušenky nespojí v jednu velkou placku).

  9. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  10. Každou kuličku zploštěte na placku a tu ozdobte kousky mléčné i hořké čokolády a mírně je zamáčkněte do těsta. Nebojte se dávat čokoládu až úplně ke krajům, těsto se hodně roztéká a okraje by tak zůstaly zbytečně prázdné.

  11. Jedna várka se peče velmi rychle – stačí tak 6 až7 minut (podle typu trouby). Proto než začnete péct, připravte si většinu plechů dopředu (jinak je nemáte šanci ohlídat a dílo se vám připálí).

  12. Upečené sušenky nechte trochu vychladnout, aby se vám při manipulaci nerozpadly a opatrně je přesuňte pomocí obracečky na mřížku (nebo tác) úplně vystydnout. Podávejte k odpolední kávě nebo čaji, případně zabalte jako chutnou svačinku manželovi do práce či dětem do školy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!