Albertová musaka

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na musaku:
700 g mletého hovězího masa (nejlépe zadního)
větší cibule
2 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
rovná lžička mleté skořice
2 lilky
1 mladá cuketa
sůl
pepř
4 -5 rajčat
400 g loupaných rajčat Valfrutta (plechovka)
velká hrst petrželové natě možno i bazalky
olivový olej (záměrně neudávám množství.. podle potřeby)
Na bešamel:
35 g másla
35 g hladké mouky
300-400 ml mléka
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
lžíce strouhané citronové kúry
sůl
pepř
Dále:
3 větší brambory
zapékací mísu o objemu cca 2l.

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme masovou směs: Na trošce oleje si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme rozmělněné česneky a po minutě míchání přidáme pomleté maso. Opékáme do hněda.

  2. Poté přidáme skořici, víno a plechovku s rajčaty. Promícháme, zesílíme plamen, až nám začne směs bublat, plamen stáhneme. Po půlhodině, až máme směs vysmaženou a bez tekutiny, přidáme nakrájenou petrželovou nať nebo natrhanou bazalku, osolíme, opepříme a dáme stranou.

  3. Brambory oloupeme a dáme vařit do poloměkka. Necháme vychladnout.

  4. Připravíme si lilky, které omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná cca 1/2 cm. Na pánvičce rozpálíme olivový olej a lilky osmahneme do krásně zlatohnědé barvičky.

  5. Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme nasát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Bešamel: Na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kúru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut.

  6. Potom vylovíme bobkový list a pepř. Vmícháme na jemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme.

  7. Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem.

  8. Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horkovzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalším 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!