Žemlovo - játrový knedlík

Recepty, Přílohy

Suroviny

4 housky nebo jiné bílé pečivo 200 g
200 g kuřecích jater
15 g sádla nebo oleje
20-25 g cibule
sůl
mletý pepř
3 velké stroužky česneku - i více dle chuti
majoránka
zhruba 150 ml mléka
2 větší vejce
40 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku necháme zpěnit cibuli, přidáme na menší kousky nakrájená játra a chvíli za častého míchání restujeme a pak necháme trošku zchladnout.

  2. Pečivo nakrájíme na kostky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlanými žloutky, mléko si dáme dle potřeby, může ho být i trošku víc. Pečivo je lepší použít den staré ale vláčné.

  3. Pak přidáme játra, sůl, prolisovaný česnek, mletý pepř, majoránku, mouku a sníh z bílků.

  4. Vše smícháme a hmotu buď dáme do sáčku na přípravu tlačenky o menším průměru nebo na vaření použijeme fólii, jako v mém případě.

  5. Folii si rozprostřeme na zvlhčenou pracovní desku - neklouže, dáme na ni hmotu do tvaru podlouhlé šišky, pevněji smotáme a konce zakroutíme nebo svážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme podle velikosti zhruba 20 - 25 minut, jednou v průběhu varu otočíme.

  6. Pak knedlíky vyjmeme a fólii odstraníme - rozřízneme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!