Zelenina, co dům dá

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

3 papriky
1 cuketa
4 brambory vařené ve slupce
1-2 cibule
5-8 stroužků česneku
200-250 g balkánského sýru
sůl
pepř mletý
tymián
3 polévkové lžíce olivového oleje na vymazaní pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Vymažeme pekáček či zapékací misku olivovým olejem. Nakrájíme na půl kolečka cibuli a dáme do pekáče. Přidáme k ní oloupanou a nakrájenou cuketu na kostičky a rovněž i brambory, vařené ve slupce.

  2. Brambory mohou být ve slupce či bez ní, záleží, jak kdo má rád. Jako poslední přidáme papriky bez jadérek, nakrájené také na kostičky či proužky, opět záleží na vás. Je jedno, jaké použijete, osobně jsme použila trikoloru - balení paprik, kvůli barevnosti.

  3. Okořeníme: opepřit - nejlépe čerstvě mletým pepřem, přidat tymián a osolit (jemně). Promíchat v pekáčku, aby se vše smísilo s kořením. Dát do vyhřátě trouby péct na 180°C 35-45 minut, doměkka, hlavně u paprik.

  4. Každý máme jinou troubu, proto teplota a délka pečení je jen orientační. Pokud máte troubu s grilem není na škodu zeleninu pogrilovat. Před vložením do trouby jsem pekáček přikryla alobalem. 2-3x promíchat během pečení, aby se nepřichytlo.

  5. Mezitím, co je zelenina v troubě si oloupeme a nakrájíme česnek na tenké plátky. Česnek se přidává 8-10 minut před dopečením takto na plátky a opět promíchat. Po vytažení z trouby bud nastrouháme či nalámeme balkánský sýr na zeleninu ještě za tepla a promícháme. Dle chutí dosolit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!