Zdravý rebarborový koláč s tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
120 g špaldové celozrnné mouky
60 g jemně mletých ovesných vloček
1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)
30 g třtinového cukru
60 g rozpuštěného másla
1 vejce
Náplň:
rebarbora (asi 5 stonků)
250 g tvarohu ve vaničce
1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
2 vejce
135 g banánu (váženo bez slupky)
(může být rybíz na posypání, kdo má radši kyselejší moučníky)

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme těsto a dáme ho na 30 minut odpočinout do ledničky. Mezitím připravíme náplň a oloupeme a nakrájíme rebarboru.

  2. Na náplň rozmačkáme banán, přidáme tvaroh, jogurt, vejce a vyšleháme.

  3. Odpočinuté těsto vymačkáme v kulaté formě do tenké placky s asi 3 cm okraji po obvodu. Použijte maximální průměr formy 23 cm (použila jsem já), kdo nemá takovou trpělivost s vymačkáváním tenkého plátu, ať použije formu menší.

  4. Do vytvořeného korpusu nasypeme kousky nakrájené rebarbory (komu přijde rebarbora hodně kyselá, ať kousky posype ještě třtinovým cukrem), zalijeme tvarohovou náplní a dáme péct. Před pečením ještě můžeme posypat třeba rybízem nebo kousky rebarbory na ozdobu.

  5. Pečeme na 180°C dokud tvaroh nezezlátne (zhruba 40 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!