Zdravý narozeninový dort (vegan)

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
1 hrnek kešu
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek a hrst vypeckovaných sušených datlí
Želatinová vrstva:
2-3 jablka
1 hrnek jahod (a podle chuti další jahody)
30 g perel tapioca
10 g agaru
špetka kardamomu
dvě lžičky medu (kdo má rád opravdu sladké, nebo jako vegan odmítá med, může přidat třtinový cukr)
Krémová vrstva:
2 lžíce kakaa
1 lžíce baobabu (nemusí být)
50 g kakaového másla
3 banány
1 avokádo

Postup přípravy receptu

  1. Korpus uděláme smícháním rozmixovaných datlí na kaši, na mouku rozmixovaných ovesných vloček, téměř na máslo rozmixovaných kešu oříšků. Hněteme, dokud se hmota nespojí. Pokud by šla opravdu ztuha, můžeme přidat lžíci vody. Vtlačíme ji pak do formy na dort a dáme na mrazák.

  2. Želatinovou vrstvu připravíme následovně: jablka zbavíme slupky a jadřinců, nakrájíme na malé kostky, vložíme do hrnce, přidáme tapiocové perly a zalejeme asi 2,5- násobkem vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme omyté a překrájené jahody a vaříme dalších 10 minut (event. dolejeme vodou). Odstavíme z plotny, přidáme kardamom, med, popř. třtinový cukr (záleží jak máte sladké jahody a jablka a jakou máte chuť), agar (dbáme přitom pokynům na balení) a rozmixujeme. Přivedeme k varu a opět odstavíme. Vytáhneme si z mražáku korpus a tuto želatinovou hmotu na něj nalejeme. Necháme vychladnout.

  3. Po vychladnutí se vrhneme na krémovou vrstvu. Tu vytvoříme rozmixováním banánů, měkkého avokáda, kakaa, baobabu (ten není úplně nutný) a rozpuštěného kakaového másla. Rozmixujeme opravdu na hladký krém. Ten naneseme jako poslední vrstvu dortu a dáme do lednice vychladit na několik hodin.

  4. Fantazii při zdobení se pak meze nekladou. Já už dnes měla nachystané physalisové kytičky zapíchnutých do dortu párátky a šablonu na dort ve tvaru srdíček. Příště se budu snažit zamaskovat nerovnou poslední vrstvu možná nějakou posypkou či jiným ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!