Zázvorový sirup (základ na limonádu)

Recepty, Nápoje

Suroviny

500 g zázvoru (čerstvého)
1 l citronové šťávy
800 g třtinového cukru
melasa (smíchat s cukrem, dohomady 800 g)
250 ml medu
3 citrony
2 limetky
1 svazek čerstvé máty
6 hřebíčků
1 skořice (vcelku)
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
špetka muškátového oříšku (mletého)

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Nastrouhaný zázvor zalijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, přisypeme cukr s melasou a golden sirup.

  3. Citrony a limetky omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na slabá půlkolečka. I s kůrou a jadýrky přidáme k zázvorové směsi spolu s kořením a natrhanou mátou. Promícháme, zakryjeme a necháme dva dny při pokojové teplotě.

  4. Po dvou dnech scedíme, přelijeme do vroucí vodou vymytých sklenic nebo lahví se zátkou a uchováváme v lednici, kde sirup vydrží 3-4 měsíce.

  5. Pokud chceme udělat studenou limonádu, nalijeme trochu sirupu do skleničky, zalijeme vychlazenou vodou a ozdobíme mátou nebo citronem. V chladnějších dnech nebo při nachlazení stačí množství sirupu dle chuti zalít vroucí vodou a vypít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!