Zázvorový sirup (základ na limonádu)
Recepty, NápojeSuroviny
- 500 g zázvoru (čerstvého)
- 1 l citronové šťávy
- 800 g třtinového cukru
- melasa (smíchat s cukrem, dohomady 800 g)
- 250 ml medu
- 3 citrony
- 2 limetky
- 1 svazek čerstvé máty
- 6 hřebíčků
- 1 skořice (vcelku)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- špetka muškátového oříšku (mletého)
Postup Zázvorový sirup (základ na limonádu)
Postup přípravy receptu
-
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Nastrouhaný zázvor zalijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, přisypeme cukr s melasou a golden sirup.
Citrony a limetky omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na slabá půlkolečka. I s kůrou a jadýrky přidáme k zázvorové směsi spolu s kořením a natrhanou mátou. Promícháme, zakryjeme a necháme dva dny při pokojové teplotě.
Po dvou dnech scedíme, přelijeme do vroucí vodou vymytých sklenic nebo lahví se zátkou a uchováváme v lednici, kde sirup vydrží 3-4 měsíce.
Pokud chceme udělat studenou limonádu, nalijeme trochu sirupu do skleničky, zalijeme vychlazenou vodou a ozdobíme mátou nebo citronem. V chladnějších dnech nebo při nachlazení stačí množství sirupu dle chuti zalít vroucí vodou a vypít.