Zamilovaná Panzanella s kapary

Recepty, Saláty

Suroviny

1-2 měkká, dobře uzrálá rajčata
čerstvou petrželovou nať
1 malou cibuli (ideálně červenou)
hrst drobných poupat kapary ve slaném nálevu
špetka soli
trochu čerstvě mletého pepře
Na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce vinného octa
stroužek česneku
Na srdíčkové krutony:
3 plátky toastového chleba (klidně i tmavého)
cca 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme srdíčkové krutony. Plátky toastového chleba trochu rozválíme válečkem a srdcovým vykrajovátkem vykrajujeme malá srdíčka (na 1 plátek se mi vešla 4, ale příště bych asi udělala menší, líp by se to pak se salátem míchalo).

  2. Každé srdíčko z obou stran lehce natřeme olivovým olejem a dáme opéct (na pánvičce, v troubě), já použila toustovač s grilovacími plochami. Opečeme dozlatova.

  3. Do mísy nakrájíme omytá rajčata, přidáme pár koleček cibule a nasekanou petrželovou nať (případně i ředkvičky, okurku na tenké půlměsíčky, co máte rádi).

  4. Z olivového oleje, vinného octa a rozetřeného česneku ušleháme zálivku a přidáme k zelenině. Dobře promícháme, můžeme podle chuti lehce dosolit nebo opepřit a naložíme na talíř.

  5. Na talíři k salátu můžeme přidat trochu kapary (předem raději opláchněte, pokud byly ve slaném nálevu) a srdíčkové krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!