Vydatná zelná polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g čerstvého bílého zelí
250 g oloupaných brambor
150 g slaniny farmářské, anglické...
1 cibule
olej nebo sádlo
cca 3 stroužky česneku
1 rovná lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
80 - 100 g chleba bez kůrky
sůl
pepř mletý
drcený kmín dle chuti
majoránka nebo celerová nať dle chuti
cca 1 l vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje nebo sádla osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky nebo nudličky a dosmažíme vše dozlatava. Přidáme jemně nasekaný česnek a papriku s protlakem, promícháme a už jen krátce osmažíme a rozvoníme.

  2. Přidáme na kousky natrhanou chlebovou střídku, zelí, brambory a vše zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou nebo natí dle chuti, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí zelí a brambor, zároveň se v polévce rozvaří i chlebová střídka, která polévku dostatečně zahustí.

  3. Vývar přiléváme dle potřeby a požadované hustoty polévky, ke konci polévku ještě můžeme dochutit solí, pepřem, česnekem.

  4. Podáváme klidně jako hlavní chod, jelikož je dost sytá a zakusovat k ní můžeme například bramborové nebo škvarkové placky či čerstvé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!