Výborný karamelový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec (žloutky oddělíme od bílků)
160 g krupicového cukru
200 g prosáté hladké mouky
Náplň:
300 ml mléka
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového pudinku
250 g změklého másla
Karamel:
100 g krupicového cukru
100 ml smetany ke šlehání
Poleva:
100 g moučkového cukru
20 ml rumu
Dohotovení:
kokos

Postup přípravy receptu

  1. Karamel si připravíme den předem. Cukr utavíme na karamel a vlijeme do něj hotovou svařenou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.

  2. Z bílku a cukru připravíme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do připravené pečící formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180°C

  3. Po upečení korpus vyndáme z formy, překlopíme a strhneme pečící papír, rozkrojíme podélně.

  4. Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Pak přidáme máslo, 1/2 karamelu a vyšleháme.

  5. Korpus potřeme 3/4 krému. Korpusy sesadíme k sobě a necháme chvíli tuhnout v lednici, pak natřeme část krému na vrch i strany korpusu.

  6. Z cukru, 2 lžic horké vody, rumu a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozeřeme na povrch dortu.

  7. Strany obalíme kokosem.

  8. Zbytek krému nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!