Výborný jablkový koláč s vanilkovým pudinkem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
200 g ovesných vloček
50 g lískových oříšků + další na ozdobu
50 g pšeničné hladké mouky
špetka soli
100 ml oleje
100 ml javorového sirupu nebo půl hrnku hnědého cukru
Jablečná náplň:
cca 1 kg jablek (přibližně 3 velká jablka)
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rostlinného másla (např. Provamel, AlsanBio, ViveBio) či kokosového oleje
Puding:
1 sáček vanilkového pudingu
2 lžíce hnědého cukru
500 ml rostlinného mléka ořechového mléka či ovesného mléka (já používám mix kokosového a mandlového, sójového nebo ovesného)

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opražte na pánvi.

  2. Poté je společně s ovesnými vločkami dobře rozmixujte v mixéru a pak smíchejte s moukou a solí. V misce vyšlehejte javorový sirup (či cukr) s olejem a vmíchejte do suchých ingrediencí.

  3. Vypracujte pevné a kompaktní těsto, pokud je příliš suché, přidejte 2 až 3 lžíce mléka či vody. Nechte chvíli odpočinout.

  4. Troubu předehřejte na 180°C, těsto vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 30 minut.

  5. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky. V rendlíku či pánvi rozehřejte rostlinné máslo či kokosový olej, přidejte cukr a jablka a asi 10 minut opékejte.

  6. Poté uvařte puding dle návodu. Korpus vyndejte z trouby, rozprostřete na něj jablka a přelijte je pudingem.

  7. Poté, co puding lehce ztuhl, koláč posypte nahrubo nasekanými opraženými lískovými ořechy a nechte plně ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!