Voňavý švestkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
270 g hladké mouky
200 g másla (hery)
80 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/4 kypřícího prášku
1 vejce
Krém:
1 vanilkový puding
400 ml mléka
3 lžíce cukru
rumové aroma dle chuti
250 g měkkého tvarohu
cca 1/4 vanilkového pudingu
moučkový cukr dle chuti
švestky
skořici a cukr dle chuti
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Krém: den předem si uvaříme klasickým způsobem puding, na konci zakápneme rumovým aroma. Necháme vychladnout.

  2. Další den ho rozmícháme s tvarohem a cukrem dle chuti. Pokud se nám zdá příliš tekutý, přisypeme pudinkový prášek.

  3. Korpus: ze všech surovin na korpus vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme cca 30 minut v lednici uležet.

  4. Mezitím si omyjeme a vypeckujeme švestky.

  5. Těsto vyndáme, 1/3 odřízneme, zbylou část vyválíme na plát o velikosti naší dortové formy, nebo ho rukama roztáhneme přímo ve formě.

  6. Z odříznutého těsta vyválíme úzký proužek, kterým obložíme celý kraj dortové formy.

  7. Těsto posypeme mandovými lupínky, nalijeme krém, poklademe rozpůlenými švestkami slupkou do krému a posypeme dle chuti skořicí, cukrem a znovu mandlovými lupínky. Pokud nám boční těsto přesahuje, zahneme ho lehce nad švestky.

  8. Koláč vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180° cca 35 minut. - povrch bude krásně zlatavý.

  9. Necháme vychladnout (já poté uchovávala v lednici).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!