Voňavé, gurmánské brambory s chutí chilli papriček a rozmarýnu

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

8-10 velkých brambor
300 g umletého krůtího masa nebo z kuřecího masa (umleté domácí klobásy)
1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
2-3 malé cibule
1/4 lžičky sušených chilli papriček (když jsou uzené chilli, tak je to nejlepší)
rostlinný olej
rozmarýn nebo tymián nebo jiné bylinky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, osušíme a pečeme ve slupce 40-50 minut (podle velikosti brambor) na 180°C. Poté je vyndáme, necháme na chvíli vychladnout a podélně rozřízneme vršky brambor. Vnitřek vydlabeme malou lžičkou (necháme asi 1,5 cm silnou stěnu).

  2. Vydlabané vnitřky brambor nakrájíme na malé kousky.

  3. Cibulky oloupeme, pokrájíme na malé nudličky. Na pánvi nebo v kastrolu rozhřejeme 2 lžíce oleje a cibuli v něm necháme jen zesklovatět.

  4. K cibuli přidáme umleté krůtí maso /kuřecí maso nebo pokrájené klobásky (domácí nebo jiné), nadrobno pokrájené kousky rozmarýnu a restujeme. Přidáme vydlabané bramborové kousky, lehce orestujeme a touto směsí plníme vydlabané brambory.

  5. Brambory rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme zapéci do předehřáté trouby na 180°C na cca 15 - 20 minut (opět dál podle velikosti brambor).

  6. Zakysanou smetanu smícháme s bylinkami, s ¼ lžičky chilli papriček (uzených) a přelijeme ji brambory. Pozor na to, že papričky pálí. Brambory dozdobíme podle každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!