Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis

Recepty, Moučníky

Suroviny

70 g másla
500 - 700 g višní nebo třešní
100 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
2 větší vejce (nebo 1 vejce + 3 žloutky)
120 ml mléka
200 ml smetany
citronová kůra z 1/2 citronu
špetka soli
+ trochu másla a cukru na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na těsto rozpusťte v rendlíčku nebo mikrovlnné troubě a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem.

  2. Višně nebo třešně umyjte, odstraňte jim stopky i pecky a vyskládejte je do vymazané koláčové formy jednu vedle druhé.

  3. Do větší mísy nasypte prosátou mouku, sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte vejce (nebo vejce a žloutky) a mixérem nebo metličkou rozmíchejte dohladka. Za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo. Výsledné těsto by mělo být hladké a řídké, asi jako těsto na palačinky.

  4. Těsto nalijte na višně či třešně ve formě a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Že je koláč hotový, poznáte podle toho, že těsto ve formě přestane být tekuté, ale zpevní se a lehce zezlátne na povrchu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!