Vepřová roláda pro nenáročné, připravená v papiňáku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,2 kg vepřové kýty (plece)
2 větší cibule
2 pl rybízové marmelády
3 pl kremžské hořčice
2 pl oleje
1/2 kostky zeleninového bujónu (lze vynechat)
sůl
mletý pepř
provázek na upevnění rolády
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme na plát(můžeme požádat v masně) a přes potravinářskou folii rozklepeme od středu do stran.

  2. Plát masa po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Z vnitřní strany potřeme hořčično-marmeládovou směsí a poklademe jednou cibulí, nakrájenou na jemné půlměsíčky. Zavineme do rolády a zajistíme provázkem.

  3. Pokud s přípravou jídla nespěcháme, je lepší nechat alespoň hodinku maso v chladnu uležet. Pokud nás tlačí čas, postupujeme následovně. V papiňáku na rozehřátém oleji nacháme zesklovatět nadrobno nakrájenou druhou cibuli, vložíme roládu a prudce ze všech stran osmahneme.

  4. Podlijeme 150ml vařící vody a pokud budeme přidávat bujón, rozdrobíme ho. Hrnec zajistíme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na mírném plameni 35minut(připravujeme-li z plece, podlijeme 200ml vody a dusíme 45minut).

  5. Hrnec ochladíme, odpustíme případný zbytek tlaku a hrnec otevřeme. Měkkou roládu vytáhneme, odstraníme provázek, nakrájíme na námi požadované porce a uchováme v teple. Šťávu dle potřeby dochutíme.

  6. Plátky rolády klademe na nahřátý talíř, přiložíme přílohu, například šťouchané brambory a přelíváme vydušenou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!