Vepřová plec pečená na halali

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové plece
1 sklenička halali
špek
nové koření
pepř celý
bobkový list neboli vavřín
olej
smetana 33%
cukr na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si větší hrnec, do něj na kostičky nakrájíme špek a nalijeme olej. Rozpálíme, až se špek mírně začne škvařit.

  2. Mezitím si prošpikujeme maso a osolíme a opepříme.

  3. Do oleje dáme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření.

  4. Kdo má, může použít vajíčko na louhování čaje, já nemám, tak jsem spočítala kolik kuliček jsem vložila, abych věděla, kolik mám na konci vytáhnout.

  5. Opečeme maso ze všech stran a poté vlijeme Halali a dolijeme převařenou vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené.

  6. Strčíme do trouby přikryté poklicí a pečeme asi dvě hodiny. V průběhu pečení kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo a majda nevypekla. Pokud je nutné, dolíváme vodu.

  7. Poté, co je maso měkké, vyjmeme maso bokem na talíř a vyndáme koření.

  8. Rozmixujeme ponorným mixérem a na plotýnce provaříme se smetanou, popřípadě zahustíme závrtkou (trochu vody s moukou hladkou - rozkvedláme a vlijeme do vařícího se základu). Dochutíme cukrem. Není třeba kyselit, Halali je dost kyselé. Já jsem si z cukru připravila karamel a dosladila jsem omáčku karamelem. Je potom taková hezčí...tmavší. Maso si nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem. Já mám kupovaný, ale kdo umí, udělá si svůj domácí. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!