Vepřová pečeně s perníkovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 800 g vepřové pečeně
100 g mrkve
100 g celeru
5 cm pórku
4 hvězdičky badyánu
4 hřebíčky
4 stroužky česneku
10 kuliček jalovce
2 lžíce koření do perníku
1/2 lžíce skořice
hrst čerstvého tymiánu
sůl
pepř
2 lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Maso vyndáme z lednice 2 hodiny před vlastní úpravou a potřeme jej ze všech stran perníkovým kořením.

  2. Dále si připravíme zeleninu – celer a mrkev očistíme a rozmixujeme v mixéru, pórek nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.

  3. V pánvi na rozpáleném sádle opečeme maso ze všech stran, zasypeme bylinkami a kořením a bez solení na prudkém ohni několik minut restujeme do zlatavé barvy. Vyndáme na talíř a udržujeme v teple.

  4. Do vypečeného sádla vložíme kořenovou zeleninu, pórek a česnek, zaprášíme skořicí a smažíme asi 5 minut. Maso vrátíme do hrnce, přidáme sůl a pepř a podle potřeby horkou vodu nebo vývar. Přikryjeme pokličkou, plamen ztlumíme na stupeň 2-3 a necháme zvolna probublávat 2-3 hodinky.

  5. Maso nakrájíme na plátky a jíme buď studené samotné anebo teplé přelité perníkovou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!