Vepřová pečeně po valašsku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 kotlety (nejlépe bez kosti, můžou být i vcelku)
1 vrchovatá lžíce másla
4 kusy žampionů
1 zakysaná smetana
2 dl mléka (nebo podle potřeby i více)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky na zahuštění
1 lžička kopru (může být i sterilizovaný)
ocet
cukr
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Je dobré použít tlakový hrnec, ale lze klidně i normální. Kotletu, nejlépe vcelku, osolíme a opepříme.

  2. V hrnci rozpustíme máslo a na něm ze všech stran opečeme kotletu a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Zalijeme ji vodou, asi 2 dl, hrnec uzavřeme a vaříme cca 20 minut (tlakový hrnec).

  3. Když je maso měkké, vyjmeme je. Omáčku zahustíme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou a dobře provaříme.

  4. Do dobře provařené omáčky přidáme zakysanou smetanu, do které nejdříve dáme 1-2 lžíce horké mléčné omáčky. Zabráníme sražení. Nakonec přidáme kopr a hrnec odstraníme ze zdroje tepla.

  5. Podle chuti můžeme dochutit octem a cukrem. Podáváme s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!