Vepřová pečeně po valašsku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 kotlety (nejlépe bez kosti, můžou být i vcelku)
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 4 kusy žampionů
- 1 zakysaná smetana
- 2 dl mléka (nebo podle potřeby i více)
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky na zahuštění
- 1 lžička kopru (může být i sterilizovaný)
- ocet
- cukr
- sůl
- pepř
Postup Vepřová pečeně po valašsku
Postup přípravy receptu
-
Je dobré použít tlakový hrnec, ale lze klidně i normální. Kotletu, nejlépe vcelku, osolíme a opepříme.
V hrnci rozpustíme máslo a na něm ze všech stran opečeme kotletu a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Zalijeme ji vodou, asi 2 dl, hrnec uzavřeme a vaříme cca 20 minut (tlakový hrnec).
Když je maso měkké, vyjmeme je. Omáčku zahustíme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou a dobře provaříme.
Do dobře provařené omáčky přidáme zakysanou smetanu, do které nejdříve dáme 1-2 lžíce horké mléčné omáčky. Zabráníme sražení. Nakonec přidáme kopr a hrnec odstraníme ze zdroje tepla.
Podle chuti můžeme dochutit octem a cukrem. Podáváme s knedlíkem.