Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

8 vepřových líček
1 cibule
1 mrkev
1 pórek
5 pomerančů
75 g cukru
50 ml balzamikového octa
olivový olej
sůl
pepř
Příloha:
brambory
Alioli:
3 stroužky česneku
asi 100 g majonézy
Dokončení:
mandlové plátky

Postup přípravy receptu

  1. Líčka si očistíme a odstraníme z nich vrchní blanku. Osolíme je a opepříme a v kastrolu na rozpáleném oleji je zprudka opečeme z obou stran.

  2. Líčka vyndáme, a do kastrolu dáme cibuli, mrkev a pórek, které jsme si předem očistili a pokrájeli na kousky, orestujeme. K orestované zelenině vrátíme zpět líčka.

  3. Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou nalijeme na maso (mělo by být potopené), osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká. (Maso by se mělo téměř rozpadat). Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme.

  4. Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Dochutíme pepřem a solí. Na talíři posypeme plátky mandlí, které jsme opražili na sucho na pánvi. Podáváme s gratinovanou bramborou.

  5. Gratinované brambory: Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme alioli a dáme zapéct do trouby na funkci grill.

  6. Alioli: Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!