Vepřová kýta v královské peřince

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřové kýty
200 g polotvrdého polského 45% Krolewskiho sýra
1 šlehačka 31%
4 malé cibule
130 g žampionů
sůl
worcester
mletý pepř
mletý kmín
pár snítek čerstvého tymiánu
pár snítek čerstvého oregana

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve silnou vrstvou sádla vytřeme pekáček. Cibuli překrojíme v půlce a nakrájíme na tenké proužky. Dáme ji do mističky, jemně osolíme, posypeme mletým kmínem a promícháme, až se cibulka oddělí od sebe a posypeme dno pekáčku. Omyté osušené žampiony nakrájíme na kousky, poklademe je na cibuli a dáme na ně pár kousků tymiánu a oregana. Kýtu nakrájíme na plátky, trochu naklepeme, konce sem tam nařízneme a ještě řízneme uprostřed, aby se maso nezkroutilo. Plátky kýty osolíme, opepříme, pokapeme worcesterem.

  2. Plátky poklademe na cibuli s žampiony, opět dáme pár kousků tymiánu a oregana. Sýr nastrouháme na jemno, nalijeme k němu šlehačku a promícháme. Ručně ho stejnoměrně dáme na maso, protože sýr do sebe vtáhne šlehačku a zhoustne. Pekáč zakryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na 70 minut. Pak ho odkryjeme, zapneme horkovzdušnou troubu a necháme asi 15 minut zezlátnout. Podáváme s bramborem nebo hranolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!