Vepřová játra s kapustou a barevnou zeleninou

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

150 anglické slaniny
500 g vepřových jater
1 cibule
4 cherry rajčata
300 g kapusty
2 stonky pokrájeného řapíkatého celeru
1 červená paprika
maďarská ostřejší papriková pasta
mletá paprika
1 PL hořčice
sůl
pepř
1-2 snítky libečku pro chuť omáčky
zelená nať z jarních cibulek
hladká mouka na zahuštění
olej
kosti na vývar

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si nejříve vepřová játra. Očistíme je od blanek a tuku.

  2. Omyjeme je a důkladně papírovýma utěrkama pak i osušíme. Pokrájíme na plátky a naložíme na cca 2 hodiny do směsi z hořčice, pokrájené zelené natě z jarní cibulky a ostřejší maďarské paprikové pasty.

  3. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme, sloupneme a pokrájíme na kostičky. Červenou papriku a kapustu omyjeme a pokrájíme na nudličky.

  4. Slaninu a cibuli také pokrájíme na kostičky a necháme na malém množství oleje spolu s pokrájenou cibulkou lehce orestovat. Přisypeme trochu sypké červené papriky a vložíme do tohoto připraveného základu naložené plátky jater.

  5. Zprudka je orestujeme, aby se nám pěkně zatáhla.

  6. Přidáme pokrájená rajčátka, na vyvaření libeček, pokrájenou červenou papriku, pokrájený řapíkatý celer a vše zalijeme vývarem a dusíme doměkka pod poklicí ve vlastní šťávě po dobu cca 15 – 20 minut.

  7. Poté přisypeme pokrájenou kapustu a ještě dusíme cca 8 minut.

  8. Mezitím si rozmícháme hladkou mouku s vychladlým vývarem a vlijeme ji podušeným játrům a k zelenině. Povaříme asi 5 minut.

  9. Dochutíme solí, pepřem. Podáváme s těstovinami, nebo rýží, podle každého. Zdobíme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!