Vepřová játra s kapustou a barevnou zeleninou
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 150 anglické slaniny
- 500 g vepřových jater
- 1 cibule
- 4 cherry rajčata
- 300 g kapusty
- 2 stonky pokrájeného řapíkatého celeru
- 1 červená paprika
- maďarská ostřejší papriková pasta
- mletá paprika
- 1 PL hořčice
- sůl
- pepř
- 1-2 snítky libečku pro chuť omáčky
- zelená nať z jarních cibulek
- hladká mouka na zahuštění
- olej
- kosti na vývar
Postup Vepřová játra s kapustou a barevnou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nejříve vepřová játra. Očistíme je od blanek a tuku.
Omyjeme je a důkladně papírovýma utěrkama pak i osušíme. Pokrájíme na plátky a naložíme na cca 2 hodiny do směsi z hořčice, pokrájené zelené natě z jarní cibulky a ostřejší maďarské paprikové pasty.
Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme, sloupneme a pokrájíme na kostičky. Červenou papriku a kapustu omyjeme a pokrájíme na nudličky.
Slaninu a cibuli také pokrájíme na kostičky a necháme na malém množství oleje spolu s pokrájenou cibulkou lehce orestovat. Přisypeme trochu sypké červené papriky a vložíme do tohoto připraveného základu naložené plátky jater.
Zprudka je orestujeme, aby se nám pěkně zatáhla.
Přidáme pokrájená rajčátka, na vyvaření libeček, pokrájenou červenou papriku, pokrájený řapíkatý celer a vše zalijeme vývarem a dusíme doměkka pod poklicí ve vlastní šťávě po dobu cca 15 – 20 minut.
Poté přisypeme pokrájenou kapustu a ještě dusíme cca 8 minut.
Mezitím si rozmícháme hladkou mouku s vychladlým vývarem a vlijeme ji podušeným játrům a k zelenině. Povaříme asi 5 minut.
Dochutíme solí, pepřem. Podáváme s těstovinami, nebo rýží, podle každého. Zdobíme petrželkou.