Velikonoční medové žížaly s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 g čerstvého droždí (0,5 kostky)
1 lžička krupicového cukru
200 ml mléka
100 g másla
100 g medu
2 vejce
špetka soli
600 g hladké mouky
Náplň:
100 g čokolády nebo lískooříškového krému

Postup přípravy receptu

  1. Tyto žížaly“ se sice příliš neliší od klasických rolovaných rohlíčků s náplní, ale zdobí je výrazné žebrování. Tohoto efektu docílíte velice snadno: Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí.

  2. Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut).

  3. Na pomoučněném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout.

  4. Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm.

  5. Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte;proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra.

  6. Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hola hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte.

  7. Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180°C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!