Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Obyčejné těsto
1kg polohrubé mouky
15 dkg tuku
15 dkg cukru
2 žloutky
4 dkg droždí
asi 1/2 l mléka
citrónová kůra
1 dkg soli, 1/2 vejce na potření
Jemné těsto: 1kg polohrubé mouky, 22 dkg tuku, 22dkg cukru, 4 žloutky, 6 dkg droždí
asi 1/2 l mléka
citrónová kůra
vanilka
4 dkg rozinek
7 dkg mandlí
1 dkg soli
1/2 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z části mléka zmladíme droždí se 4 dkg cukru a hrstkou mouky.

  2. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl.

  3. Mouku prosejeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší;později totiž ztuhne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu, a nakonec do něho veválíme rozinky a nakrájené mandle. Dáme je zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za dvě i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer. Přes noc vykynou.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na pomaštěný papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír.

  5. Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejce, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak troubu zmírníme a dopékáme.

  6. Pečeme podle velikosti 3/4 až 1 hodinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!