Užijte si kapku luxusu Rukolový salát s karamelovými pomeranči

Recepty, Saláty

Suroviny

80 g sýra pecorino
1 balení rukoly
3 pomeranče
3 mandarinky (viz tipy a triky)
2 lžíce cukru
3 lžičky malinového balzamica
3 lžičky lískooříškového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Pomerančům okrájejte kůru i s vnitřní slupkou tak, abyste odhalili jen čistou dužinu.

  2. Pomocí ostrého nože vykrájejte z pomerančů jednotlivé měsíčky (filátka), případně je dočistěte od zbytků slupky.

  3. Ze všech tří mandarinek vymačkejte maximum šťávy a přidejte i štávu z pomerančových zbytků (které zůstaly po vyfiletování).

  4. V kastrůku s nepřilnavým povrchem zahřívejte na mírném plameni ovocnou šťávu se dvěma lžícemi cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí a začne mírně karamelizovat.

  5. Do omáčky vložte očištěné pomerančové dílky a společně vařte asi 8 minut – nemíchejte, jinak by se vám pomerančová filátka rozdrobila.

  6. Pomeranče opatrně vyjměte z kastrůlku (nejlépe tak, že si z lžíce a vidličky vyrobíte provizorní kleště) a odložte stranou.

  7. Zbylou karamelovou omáčku nechte na mírném plameni za občasného míchání probublávat až zredukuje svůj objem a zhoustne do konzistence hustého sirupu. Odstavte z plotny.

  8. Ze sýra pecorino vytvořte pomocí škrabky na brambory ozdobné šupiny, nebo ho nastrouhejte na širokém vzorku struhadla.

  9. Na servírovací talíř pak rozložte třetinu lístků rukoly, pokapejte 1 lžičkou malinového balzamica a 1 lžičkou lískooříškového oleje a jemně promíchejte.

  10. Navršte třetinu pomerančových dílků a pokropte karamelovou omáčkou. Nakonec na salát naaranžujte několik šupinek sýru pecorino.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!