Uzený jazyk na zelenině v omáčce z červeného vína

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

2 vepřové uzené jazyky
2 cibule
sůl
pepř
bobkový list
1 mrkev
150 g celeru
2 polévkové lžíce sádla
1 polévková lžíce slivovice
1 polévková lžíce rajčatového pyré
2,5 dcl vývaru
1,5 dcl červeného vína
3 polévkové lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku
3 polévkové lžíce smetany

Postup přípravy receptu

  1. Jazyky vložíme do horké vody. Jednu cibuli nakrájíme na kolečka a společně s bobkovým listem přidáme k jazykům, osolíme, a necháme asi hodinu vařit. Jazyky opláchneme studenou vodou a sloupneme z něj kůži.

  2. Druhou cibuli nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Sádlo rozpustíme na pánvi a jazyky ze všech stran osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž osmahneme.

  3. Vše zalijeme slivovicí. Vmícháme rajčatové pyré a opět osmahneme. Obsah pánve přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem, červeným vínem a přisolíme.

  4. Přikryjeme poklicí a dusíme až je zelenina měkká. Mezitím několikrát uzené obrátíme. Jazyky vyjmeme z hrnce a udržujeme teplé.

  5. Omáčku povaříme, dochutíme česnekem, pepřem a solí. Mouku smícháme s trochou studené vody a omáčku zahustíme. Závěrem zjemníme trochou smetany. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!