Tvarohovo-povidlový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Koláčová nebo dortová forma cca 35 cm:
280 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová kůra dle chuti
necelý prášek do pečiva
2 vejce
100 ml oleje
2 lžíce rumu
150 ml mléka
Dále:
500 g měkkého tvarohu ve vaničce
cca 4 lžíce cukru krupice, dle chuti
1 vanilkový pudink sypký
5 lžic mléka
cca 120 g švestkových povidel
hrnek drobenky

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme citronovou kůru, rum, olej a vlažné mléko. Vše dobře promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět vše řádně promícháme.

  2. Polovinu těsta nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme až do krajů. Na těsto nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme tvarohovou náplň umíchanou z tvarohů, mléka, cukru a pudinku. Na tvarohovou náplň uděláme z povidel lžičkou menší hromádky a vše přelijeme zbylým těstem.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, cca 40 minut. Já pekl v remosce.

  4. V receptu od kamarádky byla na koláči ještě drobenka, ale tu jsem vzhledem k už tak bohaté náplni koláče nechtěl dávat, přišla mi zbytečná. No, měl jsem ji dát, byla by tam určitě skvělá! I tak byl koláč velmi jedlý, vláčný, skoro lepší jak dort:-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!