Trvanlivé ovocné šťávy

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

(ovoce)
rybíz
jahody
maliny
ostružiny
cukr
kyselina sorbová

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce pečlivě omyjeme, nejlépe 3x, z toho 1x ve vlažné vodě.

  2. Oprané ovoce dáme do nádoby, ve které ho budeme vařit a nalijeme na něj vodu.

  3. Nad rybíz /odstopkovaný/ do výše 13 cm, nad ostatní stačí 6-8 cm. Přivedeme ho pomalu k varu, ale nevaříme a takto ho pak necháme 2 hodiny vyluhovat.

  4. Pak ho přecedíme přes husté síto.

  5. Na každý litr šťávy dáme 0,85 kg cukru, opět přivedeme k varu, ale jen přivést, nevařit.

  6. Na 4 l šťávy přidáme 1 sáček kyseliny sorbové, zamícháme a přecedíme přes síto, do kterého dáme 1 cm vrstvu sterilní gázy. Ta se vymění po 3 l šťávy.

  7. Láhve vymyjeme horkou vodou a plníme je horkou šťávou.

  8. Uzavřeme je až druhý den korkem a nebo jiným uzávěrem.

  9. Takto zpracované šťávy vydrží v chladnu a temnu až 2 roky, aniž by se zkazily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!