Třešňová povidla
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 3 kg vypeckovaných třešní
- 3 l vody
- 3 ks vanilkového cukru
- 1 kg cukru krystal
- 1 lžička skořice (může být i více, podle chuti)
- rum
Postup Třešňová povidla
Postup přípravy receptu
-
Omyté třešně vypeckujeme, dáme do velkého hrnce spolu se třemi litry vody vařit asi na 1,5 hodiny. Odstavíme a necháme pod pokličkou vychladnout do druhého dne.
Druhý den do hrnce přidáme skořici a vanilkový cukr. Opět vaříme 1,5 hodiny.
Po 1,5 hodině přidáme cukr a dále vaříme. Vaříme tak dlouho, dokud povidla nejsou dost hustá. Měly by na talířku při zchladnutí zhoustnout. Je potřeba dost často míchat. Původní hmota se zredukuje zhruba na 1/4.
Před nandáváním do skleniček je dobré povidla ještě rozmixovat. Jdou potom lépe roztírat.
Skleničky i víčka vypláchneme rumem, nalijeme do nich horká povidla a uzavřeme. Pokládáme víčkem na podložku a ještě zabalíme do utěrky (lépe se víčka přichytí).