Těstoviny s krémovou omáčkou, rajčátky a lilkem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

3 střední lilky
dobrá sojová omáčka (tamari)
lžíce javorového sirupu
uzená sůl (smoked salt či jen liquid smoke, pokud máte) - není nutné
silnější svazek baby rukoly
cca 10 větších listů čerstvé bazalky
přibližně 2 hrnky cherry rajčátek (nebo obdobné množství rajčat)
300 g těstovin
1,25 hrnku kešu oříšků (natural)
1,25 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody a odpovídající množství zeleninového bujónu (Alnatura))
3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (tebi, seženete ve zdravé výživě. Nejedná se o kvasnice!)
3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžičky dijonské hořčice
1 malá cibule nebo 2 lžičky sušené cibule
2 malé stroužky česneku
pepř
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky.

  2. Troubu předehřejte na 220°C, lilky omyjte, a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka.

  3. Dva plechy vyložte pečícím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půkolečka otočte.

  4. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili.

  5. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180°C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli.

  6. Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě.

  7. Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí.

  8. Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220°C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčátka.

  9. V dalším kroce slite kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat, zvlánete to i výkonnějším tyčovým mixérem). Dochuťte pepřem a solí.

  10. Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a inhed vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila.

  11. Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte a podávejte.

  12. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou.

  13. Opepřete a ihned podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!