Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 500 g brambor
- 1 vajíčko
- sůl
- mouka
- Omáčka:
- 200-300 g švestkových povidel
- 1/4 l mléka
- cukr + med
- mletá skořice
- Dokončení:
- strouhaná čokoláda
- oříšky
- šlehačka
Postup Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského
Postup přípravy receptu
-
Švestkáčová povidlovka podle posledního Krušnohorce a komika Josefa Náhlovského: Do misky dáme povidla, přidáme do nich mléko a malinko cukru a rozšleháme to na omáčku. Přidáme skořici (rovnou lžičku), lžičku medu a vešleháme. Vznikne světlehnědá omáčka.
Dále uděláme bramborové těsto, stejné jako na knedlíky a z něj vytvarujeme dlouhou tenkou šišku, tu rozkrájíme na 3-4 cm kousky (nočky) a uvaříme je ve vroucí vodě. Hotové jsou, když vyplavou.
Noky dáme na talíř, polijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhanou čokoládou, oříšky a zdobíme šlehačkou.
Pro začínající kuchařinky recept na bramborové noky: 500 g brambor, vařených ve slupce, 200-250 g hrubé mouky, 1 vajíčko nebo 2 žloutky a špetka soli. Vychladlé brambory vařené ve slupce nastrouháme najemno, přisypeme 200 g mouky (většinou toto množství stačí), malinko přisolíme, vyklepneme vejce (nebo dáme 2 žloutky) a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme tenký dlouhý váleček, který nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky, které vaříme v předem připravené vroucí vodě. Když nočky vyplavou, jsou hotové.