Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
500 g brambor
1 vajíčko
sůl
mouka
Omáčka:
200-300 g švestkových povidel
1/4 l mléka
cukr + med
mletá skořice
Dokončení:
strouhaná čokoláda
oříšky
šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Švestkáčová povidlovka podle posledního Krušnohorce a komika Josefa Náhlovského: Do misky dáme povidla, přidáme do nich mléko a malinko cukru a rozšleháme to na omáčku. Přidáme skořici (rovnou lžičku), lžičku medu a vešleháme. Vznikne světlehnědá omáčka.

  2. Dále uděláme bramborové těsto, stejné jako na knedlíky a z něj vytvarujeme dlouhou tenkou šišku, tu rozkrájíme na 3-4 cm kousky (nočky) a uvaříme je ve vroucí vodě. Hotové jsou, když vyplavou.

  3. Noky dáme na talíř, polijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhanou čokoládou, oříšky a zdobíme šlehačkou.

  4. Pro začínající kuchařinky recept na bramborové noky: 500 g brambor, vařených ve slupce, 200-250 g hrubé mouky, 1 vajíčko nebo 2 žloutky a špetka soli. Vychladlé brambory vařené ve slupce nastrouháme najemno, přisypeme 200 g mouky (většinou toto množství stačí), malinko přisolíme, vyklepneme vejce (nebo dáme 2 žloutky) a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme tenký dlouhý váleček, který nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky, které vaříme v předem připravené vroucí vodě. Když nočky vyplavou, jsou hotové.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!