Švédský princeznin dort

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Korpus:
Budete potřebovat klasický vanilkový korpus dort, který se dá rozkrojit na tři (nebo chcete-li vyšší dort tak, jak se tradičně dělává, na čtyři tenké pláty).
Šlehačka:
800 ml kokosového mléka Albert, nejméně 24 hodin skladované v lednici (nutné!)
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka dle chuti
troška citronové šťávy
ztužovač šlehačky (není nutný, ale je to jistější a dort bude stabilnější i když bude dort nějakou dobu mimo lednici. Doporučuji tento od značky Biovegan, dostání např. v biopotravinách v Bělehradské)
Krém:
1 vanilkový puding CremeOle Dr. Oetker (vyšlehává se za studena)
mandlové mléko nebo kokosové nebo jiné rostlinné mléko
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka či vanilkový extrakt
Kompletace:
Amaretto
150-200 g kvalitního marcipánu (nezapomeňte zkontrolovat, jestli je veganský)
malinová marmeláda nebo jahodová marmeláda
čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda. Není nutné)
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. V dortové formě upečte vanilkový korpus dle receptu.

  2. Po úplném vychladnutí rozkrojte korpus na dva silnější a jeden tenčí plát (případně na tři silnější a jeden tenčí).

  3. Připravte si kulatou mísu (logicky takového tvaru, jaký chcete aby měl dort) a vyložte jí potravinovou fólií tak, aby přečuhovala ze všech stran. Nejtenčí plát korpusu opatrně vtačte do mísy a vytvarujte.

  4. Připravte šlehačku a krém.

  5. Kokosové mléko vyndejte z lednice a ze spodní strany udělejte do plechovky dvě díry. Nechte vytéct kokosovou vodu (pokud by náhodou tekla hustší bíla tekutina, vraťte mléko do lednice - není ještě plně ztuhlé).

  6. Plechovky poté otevřete a ztuhlý mléčný tuk přendejte do mísy (pro snazší přípravu dejte mísu, ve které budete šlehat a metly šlehače před přípravou do mrazáku).

  7. Začněte šlehat na nízký stupeň otáček, pomalu přidávejte a šlehejte, dokud šlehačka není hustá, nadýchaná a krémová.

  8. Přidejte necelou lžíci citronové šťávy, cukr moučka a vanilku dle chuti, vešlehejte též ztužovač, pokud ho používáte.

  9. V jiné míse vyšlehejte dle návodu vanilkový puding s mlékem, příp. dle chuti doslaďte cukrem a dochuťte vanilkou. Na jeden dort stačí pouze cca 1/3 pudingu z celého balení.

  10. Odeberte tedy zhruba třetinu pudingu a vyšlehejte ho s trochou hotové kokosové šlehačky (dělám to od oka a dle chuti, prostě přidávejte jedno, druhé či třetí (cukr), dokud nebudete spokojení).

  11. Plát korpusu v míse pokapejte amarettem a naplňte kokosovou šlehačkou (použijte všechnu).

  12. Přiklopte dalším plátem korpusu a opět pokapte amarettem. Na tento korpus dále navrstvěte pudingovo-šlehačkový krém.

  13. Poslední plát korpusu opět pokapte likérem, namažte marmeládou a namazanou stranou přiklopte na pudingový krém. Pokud jste korpus rozkrojili na 4 díly, můžete postupovat např. podle tohoto schématu.

  14. Přes spodní (horní) stranu dortu natáhněte fólii a nechte dobře ztuhnout v lednici (ideálně přes noc).

  15. Před vyndáním z lednice si připravte marcipán a podkladový krém.

  16. Zbytek pudingu vyšlehejte s trochou Alsanu či ztuhlého kokosového oleje (pokud máte rádi kokos), přidejte cukr moučka aby byl krém sladší a tužší.

  17. Marcipán obarvěte (trochu barvy dejte doprostřed hroudy marcipánu a pak hněťtě a hněťte a hněťte, dokud není barva taková, jakou chcete) a vyválejte na placku o tloušťce cca 3 mm (nezapomeňte si plochu SILNĚ podsypávat moučkovým cukrem).

  18. Krém opatrně vyklopte na podnos, na kterém budete dort podávat, a pomažte ho Alsano-pudingovým krémem (zahlaďte dokonale všechny nerovnosti, jinak to bude i pod marcipánem vidět!).

  19. Vyválený marcipán namotejte na váleček (posypaný moučkovým cukrem) a přemístěte na dort.

  20. Rukama uhlazujte, dokud dort není pěkně hladký.

  21. Zbytek marcipánu odřežte a očištěte podnos kolem dortu.

  22. Ozdobte čokoládovou polevou a květinami, kolem dolního okraje můžete uvázat mašli. Uchovávajte v lednici a před podáváním posypte moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!